Trends

Fabric Story: Ο δρομος του μεταξιου!

μετάξι

Το μετάξι θεωρείται ο βασιλιάς όλων των υφασμάτων! Ο μύθος που το περιβάλλει, μιας και η ιστορία του ξεκίνησε σαν επτασφράγιστο μυστικό της αρχαίας Κίνας, η οποία είχε το μονοπώλιο της καλλιέργειας του, έπαιξε το ρόλο του στο διακαή πόθο του υπόλοιπου κόσμου να ανακαλύψει το μυστικό της καλλιέργειας και της παραγωγής του! Συμβολίζει την απόλυτη χλιδή, έχει οικολογικό χαρακτήρα και δεν έχει πάψει να εμπνέει τόσο τον κόσμο της μόδας, όσο και κάθε βιοτικού επιπέδου άνθρωπο, που το επιλέγει για την αξεπέραστη αίσθηση και πολυτελή του όψη με τη χαρακτηριστική γυαλάδα!

Η καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων στη Κίνα μετρά 5000 χρόνια. Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή μεταξιού υπολογίζεται γύρω στους 125.000 τόνους με τη Κίνα να παράγει περίπου το 80% και η Ινδία πάνω από 10%. Ακολουθούν οι Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊλάνδη και Ουζμπεκιστάν, κράτη με σημαντική παραγωγή ακατέργαστου μεταξιού! Στην Ευρώπη τα ηνία παραγωγής κρατούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μεταξιού στον κόσμο.

Ο μεταξοσκώληκας με την ονομασία Bombyx mori στην πραγματικότητα δεν είναι σκουλήκι, αλλά η προνύμφη  του λεπιδόπτερου εντόμου Bombyx ή Sericaria mori, της οικογένειας των βομβυκιδών. Τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με φρέσκα φύλλα μουριάς, αλλά είναι πλήρως εξαρτώμενος από τον άνθρωπο για την αναπαραγωγή του, καθώς μετά από τόσα χρόνια αιχμαλωσίας, πλέον δεν υπάρχει σε άγρια μορφή!

Το μετάξι με λίγα λόγια κατασκευάζεται ως εξής: ο μεταξοσκώληκας κατασκευάζει την ίνα αυτή απ’ το έκκριμα των αδένων του, που όταν έρχεται σ’ επαφή με τον αέρα, στερεοποιείται και παίρνει τη μορφή συνεχούς και πολύ λεπτής ίνας και με συγκεκριμένες κινήσεις του σώματός του πλέκει το κουκούλι. Το πλέξιμο γίνεται από έξω προς τα μέσα με αποτέλεσμα ο μεταξοσκώληκας να εγκλωβίζεται μέσα στη φούσκα ενώ σταδιακά μεταμορφώνεται σε χρυσαλλίδα.

Για να καταλάβεις πόσο exclusive διαδικασία είναι η παραγωγή του σκέψου το εξής: Ο θηλυκός μετακοσκώληκας γεννά κάθε φορά 400 αυγά. Σε μια χωρητικότητα σαν την οθόνη του υπολογιστή σου 100 περίπου μεταξοσκώληκες θα γεννήσουν 40.000 αυγά στο μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας! 10 στρέμματα δέντρων μουριάς δίνουν περίπου 11 τόνους φύλλων, από τα οποία θα τραφούν οι μεταξοσκώληκες και θα δώσουν περίπου 450 κιλά κουκούλι, αλλά μετά από την απαραίτητη επεξεργασία θα μείνουν μόνο 85 κιλά μετάξι!

Το κάθε κουκούλι στην ουσία είναι ένα συνεχόμενο νήμα μεταξιού, που αν το ξετυλίξεις, φτάνει το 1 χιλιόμετρο! Χρειάζονται περίπου 2.000 με 3.000 κουκούλια για ένα κιλό μεταξιού! Για να δημιουργηθεί ένα και μόνο ολομέταξο κιμονό για παράδειγμα το μετάξι, που θα χρησιμοποιηθεί ξεπερνά τα 2000 κουκούλια! Οπότε όταν κολλήσεις στο μεγάλο κόστος, που συνήθως έχει το silk piece, που θες να αγοράσεις, απλά θυμήσου πόση δουλειά θέλει η επεξεργασία και παραγωγή του!

Αν και η ίνα μεταξιού είναι απίστευτα λεπτή, θα εκπλαγείς όταν σου πω πως πρόκειται για τη πιο δυνατή φυσική ίνα γνωστή μέχρι σήμερα στον άνθρωπο! Έχει πολύ χαμηλότερη πυκνότητα σε σχέση με το βαμβάκι, το μαλλί ή το νάιλον, κάτι που σημαίνει πως έχει υψηλότατη απορρόφηση υγρασίας και είναι ικανό να απορροφήσει το ένα τρίτο του βάρους του χωρίς να το νιώσεις νοτισμένο!

Είναι ένα απίστευτα ευέλικτο ύφασμα το μετάξι και έχει αποδειχτεί ιδανικό για διάφορες χρήσεις εκτός μόδας! Αιώνες πίσω στην Ασία οι άνθρωποι έφτιαχναν μαλακές πανοπλίες από μετάξι! Τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τα αλεξίπτωτα των στρατιωτών ήταν μεταξωτά. Οι γιατροί χρησιμοποιούσαν και πάλι μετάξι για να κάνουν ράμματα σε πληγές. Κάποια δίχτυα ψαρέματος είναι μεταξωτά! Ακόμα και σήμερα οι ρόδες ποδηλάτου εμπεριέχουν μετάξι, ενώ η κοσμετολογία έχει βασίσει πολλές πατέντες της στη προσθήκη μεταξιού! Η χρήση όμως που λατρεύουμε περισσότερο εγώ και εσύ είναι μία και βρίσκεται στα συρτάρια και τις κρεμάστρες της ντουλάπας μας στη μορφή ενδύματος! Γιατί η αίσθηση ενός μεταξωτού ρούχου, όπως και να το κάνουμε, είναι μοναδική και αναντικατάστατη!

Οι fashion editors της Celestino προτείνουν:

Maxi φόρεμα με ακάλυπτους ώμους:

μετάξι

Ασύμμετρη μπλούζα:

μετάξι

Ασύμμετρη floral τουνίκ:

μετάξι