Fashion

Fabric Story: Μια ζωη …απο βαμβακι!

κατασκευασμένα από βαμβάκι

Είναι η πιο διαδεδομένη κλωστική ύλη στο κόσμο, μιας και η πλειοψηφία των ρούχων της ντουλάπας μας, λευκά είδη, υφάσματα επίπλων και ό, τι άλλο φανταστείς είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι! Η φυτική ίνα βαμβακιού προέρχεται από το χνούδι του φυτού Gossypium Herbaceum, δηλαδή του υποτροπικού θάμνου βαμβακιά, που καλλιεργείται σε Αίγυπτο, Σουδάν, Περού και σε μερικά τροπικά νησιά, καθώς και στη Καλιφόρνια και στη Κίνα. Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή βαμβακιού στον κόσμο. Ακολουθούν η Ινδία, οι Η.Π.Α., η Ρωσία, το Πακιστάν και η Βραζιλία.

Κανείς δε μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την ηλικία του βαμβακιού. Επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα σε σπηλιές του Μεξικού περικάρπια βαμβακιού και πανιά από βαμβάκι, τα οποία είναι τουλάχιστον 7.000 χρόνων! Στην κοιλάδα του ποταμού Ινδού στο Πακιστάν το βαμβάκι καλλιεργούταν, υφαινόταν και πλεκόταν σε πανί από το 3.000 π.Χ! Την ίδια περίπου χρονική περίοδο οι κάτοικοι του Νείλου στην Αίγυπτο έφτιαχναν και φορούσαν ρούχα από βαμβάκι!

Το βαμβάκι στην Ελλάδα φαίνεται, ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά τον 2° μ.Χ. αιώνα με το όνομα Βύσσος, γι′ αυτό και τα υφάσματα, που κατασκεύαζαν τα ονόμαζαν βύσσινα! Οι άραβες έμποροι ήταν εκείνοι, που έφεραν το βαμβακερό ύφασμα στην Ευρώπη το 800 μ.Χ. Όταν ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική το 1492, και πήγε στις Μπαχάμες βρήκε ότι οι ιθαγενείς ήδη καλλιεργούσαν βαμβάκι! Μέχρι το 1500 το βαμβάκι είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο!

Πρόκειται για ένα ύφασμα ιδιαίτερα μαλακό, ανθεκτικό, άνετο, δροσερό και εξαιρετικά υγροσκοπικό, κάτι που σημαίνει, ότι απορροφά τον ιδρώτα στη στιγμή, δεν κολλάει στο δέρμα και του επιτρέπει να αναπνέει!

Ιδιαίτερα βιώσιμο φυσικό υλικό, το βαμβάκι δε χρησιμοποιείται μόνο σαν υφάνσιμη ίνα στη κλωστοϋφαντουργία, αλλά από τους σπόρους του ταΐζονται τα ζώα με τη λεγόμενη βαμβακόπιτα και οι άνθρωποι με το βαμβακέλαιο!

Σε αντίθεση με άλλα κυτταρινικά υφάσματα, όπως είναι η βισκόζη και τα υφάσματα με προσμίξεις από πολτό ξύλου, το βαμβάκι, όταν βρέχεται γίνεται ακόμα πιο ανθεκτικό, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολο στο πλύσιμο, ακόμα και σε μεγάλες θερμοκρασίες!

Ένα βασικό μειονέκτημα του υφάσματος είναι, ότι τσαλακώνουν πολύ εύκολα, αλλά σιδερώνονται εξίσου εύκολα! Παρ’ όλα αυτά για να είναι πιο βολικά τα βαμβακερά ρούχα τις περισσότερες φορές τα συναντάμε με συνθετικές προσμίξεις όπως βαμβακολίκρα και βαμβάκι στρετς για παράδειγμα, που βοηθούν το ύφασμα να στρώσει καλύτερα πάνω στο σώμα και να ακολουθήσει τη φόρμα του!

Βαμβακερά υφάσματα, που συναντάμε συχνά στο εμπόριο είναι η ελαφριά ποπλίνα, το βουάλ, το πικέ, η γκαμπαρντίνα,  τo μακό, το πιο παχύ και γυαλιστερό μερσεριζέ, το πασίγνωστο denim, το ιδιαίτερο fil a fil, το πετσετέ,  το zephyr και το twill!

Το αιγυπτιακό βαμβάκι θεωρείται το υψηλότερης ποιότητας βαμβάκι στο κόσμο, καθώς το νήμα του έχει μακρύτερη τρίχα και στιλπνότερη υφή! Όταν ξαναφορέσεις το denim τζινάκι, που έχεις δεδομένο, είμαι σίγουρη ότι θα το δεις με άλλο μάτι! Η ζωή χωρίς το βαμβάκι ενδυματολογικά, αλλά και γενικά, δε θα ήταν ίδια ποτέ!

Fun facts: Για το πρώτο λαμπτήρα, που κατασκευάστηκε από τον Thomas Edison στα τέλη του 1800, χρησιμοποιήθηκε κλωστή από νήμα βαμβακιού! Επίσης τα χαρτονομίσματα της Αμερικής είναι μια μίξη από 75% βαμβάκι και 25% λινό, η οποία εξασφαλίζει ξεχωριστή αίσθηση σε αυτόν που τα αγγίζει!

Οι fashion editors της Celestino προτείνουν:

κατασκευασμένα από βαμβάκι

κατασκευασμένα από βαμβάκικατασκευασμένα από βαμβάκι