Interviews, News, Trends

Συνεντευξη με το Γιωργο Μεσημερη, Art Director της Celestino

Γιώργος Μεσημέρης

Με μία καταξιωμένη πορεία στο χώρο της μόδας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Μεσημέρης, αποδεικνύει κάθε μέρα ότι το στιλ και μια όμορφη εικόνα είναι το πάθος του. Με ένα παρελθόν που, εκτός από μία μικρή στροφή προς την αρχιτεκτονική, δεν ξέφυγε ποτέ από το χώρο της ανδρικής και της γυναικείας μόδας, έχει θέσει ως στόχο του να προσφέρει στο κοινό μας αυτό ακριβώς που ζητάει. Μόδα και στιλ που θα ομορφύνει τη ζωή κάθε γυναίκας, μέσα από τη δική του ματιά αλλά και από τις βασικές αρχές της εταιρείας μας. Σήμερα, μας μιλάει για τις πηγές έμπνευσής του, τις τάσεις της μόδας για τη νέα σεζόν αλλά και τις μεγάλες συνεργασίες που έρχονται από την επόμενη κιόλας εβδομάδα!

Ναυσικά Μπουρμά: Θα μου πεις λίγα λόγια για το πώς προέκυψε για εσένα η αρκετά αναγνωρισμένη θα έλεγα πορεία σου στο χώρο του styling και της μόδας;

Γιώργος Μεσημέρης: Ουσιαστικά η αρχή των όλων ήταν με το site του Παντελή Βιταλιώτη, Ladies & Gents, που μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ ουσιαστικά με το styling. Ήταν μία ευκαιρία όπου μπορούσα να γράφω άρθρα αλλά το ανέπτυξα λίγο παραπάνω και ξεκίνησα τα πρώτα μου editorials. Μετά, τα μεγαλύτερα ερεθίσματα πάνω στη δουλειά τα πήρα στον Κωνσταντίνο Μελή και το Γιάννη Λάσκο  όπου και εργαζόμουν τρία χρόνια και ήταν μια μεγάλη πορεία και μια μεγάλη τριβή με το χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να δεις πως είναι ο χώρος από μέσα και μετά να είσαι έτοιμος να βγεις έξω να τον αντιμετωπίσεις. Γιατί όσο ωραίος και να φαίνεται, το μέσα κομμάτι του είναι πάντα πιο ενδιαφέρον. Είτε με τα καλά του είτε με τα κακά του.

Ναυσικά: Είναι κάτι που πάντα πίστευες ότι θα ακολουθήσεις ή κάτι που προέκυψε στην πορεία; Όταν πια είδες ότι αυτό είναι το ταλέντο σου;

Γιώργος: Αυτό έρχεται σε μία αντίφαση, γιατί στην αρχή σπούδασα κάτι εντελώς διαφορετικό. Ασχολήθηκα με τον κλάδο της αρχιτεκτονικής αλλά παρ’ όλ’ αυτά ήταν κάτι το οποίο πάντα ήθελα. Αυτό μπορούσες να το δεις κι από τα παιδικά μου χρόνια λόγω του ότι εργαζόμουν στην οικογενειακή επιχείρηση της μητέρας μου που ήταν boutique με ρούχα, κι από το 18 άρχισα να κάνω το buying. Ωστόσο, η τριβή ήταν όλο και πιο δυνατή μέχρι που ήρθε η στιγμή που έφτασα στην Αθήνα και νομίζω ότι εκεί έγιναν όλα αυτόματα.

Ναυσικά: Ποιος έχει σταθεί έως τώρα ο μεγαλύτερος εμπνευστής σου και τι είναι αυτό που σε έκανε να τον ξεχωρίσεις;

Γιώργος: Μπορώ να πω ότι εμπνέομαι από πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα. Έμπνευση για εμένα μπορεί να είναι ένα τραγούδι, μπορεί να είναι μία στιγμή, μπορεί να είναι όμως και ένα κίνημα. Όπως ο μινιμαλισμός και τα κτήρια της Zaha Hadid που οι γραμμές τους είναι τόσο καθαρές και σου βγάζουν κάτι τόσο αυστηρό ενώ ταυτόχρονα ρευστό. Όπως είναι και η μόδα. Αυστηρή και ρευστή.

Ναυσικά: Αν έπρεπε να επιλέξεις ποιοι θα ήταν οι δύο αγαπημένοι σου σχεδιαστές;

Γιώργος: Η Rei Kawakubo για την Comme des Garcons και για την Ελλάδα ο Γιώργος Ελευθεριάδης.


Γιώργος Μεσημέρης

 

Ναυσικά: Πολλοί μπαίνουν σε ένα διαχωρισμό μεταξύ μόδας και στιλ. Μόδα ή στιλ λοιπόν για σένα; Ή και τα δύο;

Γιώργος: Νομίζω ότι αν δεν έχεις το ένα δεν μπορείς να κάνεις το άλλο. Γιατί όσο ωραία κι αν είναι η μόδα, όσο κι αν αναπτύσσουμε τα trends ή τα ακολουθούμε, τα trends δεν είναι τίποτα, οπότε για μένα είναι ο αέρας που αποπνέει κάποιος. Μπορείς να βάλεις ένα ρούχο το οποίο είναι πολύ φθηνό και να δείχνει πολύ ακριβό και μέσα στη μόδα. Αλλά μπορείς να βάλεις και το πιο ακριβό ρούχο και να μην δείχνει καθόλου.

Ναυσικά: Έχεις εργαστεί και στο χώρο της γυναικείας αλλά και της ανδρικής μόδας. Τι είναι αυτό που σε ώθησε στο να έρθεις εδώ στη Celestino και να ασχοληθείς αποκλειστικά με το γυναικείο κοινό;

Γιώργος: Η Celestino για μένα είναι ένα προσωπικό στοίχημα γιατί ποτέ δεν είχα ασχοληθεί εξολοκλήρου με το εμπορικό κομμάτι. Είναι πολύ εύκολο να κάνες κάτι το οποίο είναι εικαστικό αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι το οποίο είναι εμπορικό και να έχει απήχηση. Και θέλω να πιστεύω ότι μετά από δύο χρόνια, το έχω κερδίσει αυτό το στοίχημα κι ότι έχω πιάσει το vibe του κοινού.

Ναυσικά: Έχεις αναλάβει μία πολύ σημαντική αποστολή για εμάς. Να ορίσεις ουσιαστικά την εικόνα μας. Εκτός από την έμφυτη αγάπη σου για τη μόδα, τι είναι αυτό που σε καθοδηγεί και σε εμπνέει;

Γιώργος: Όπως είπα και πριν αυτά που εμπνέουν είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω στη Celestino είναι να της δώσω μια νέα πνοή. Μία πνοή η οποία δεν θα έχει σκεφτεί ο καθημερινός κόσμος, οπότε δίνεις ένα έναυσμα στον άλλον να σκεφτεί πως μπορεί να ανανεώσει κάποια πράγματα αλλά και πως μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποια άλλα. Είναι λόγω της ρουτίνας της καθημερινότητας που δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια του να σκεφτούμε πως θα θέλαμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη. Οπότε εγώ προσπαθώ να ομορφύνω με μία εικόνα τη ζωή πολλών ανθρώπων με μικρά δικά μου tips.

Ναυσικά: Ποιος είναι για σένα ο αγαπημένος σου τύπος γυναίκας ως προς το στιλ; 

Γιώργος: Αγαπώ πάρα πολύ το ανδρόγυνο γιατί θεωρώ ότι βγάζει ένα σέξι στοιχείο χωρίς να αποκαλύπτει απαραίτητα κάτι. Το να δείχνεις κάτι δεν σημαίνει ότι είσαι σέξι, συνήθως όταν το κρύβεις γίνεσαι περισσότερο σέξι. Δηλαδή το να κυκλοφορείς με ένα ψηλόμεσο παντελόνι, ένα πουκάμισο, ένα choker κι ένα παλτό στους ώμους, το βλέμμα σου μπορεί να σκοτώσει.

Ναυσικά: Έχει ξεκινήσει μια πολύ busy περίοδος για εσένα. Περιμένουμε μεγάλες συνεργασίες, επιδείξεις μόδας με μεγάλα ονόματα του χώρου και νέες καμπάνιες. Θα μου πεις λίγα λόγια για αυτά;

Γιώργος: Πριν δύο μήνες έγινε η συνεργασία για πρώτη φορά με το Fashion Workshop της Βίκυ Καγιά και τα παιδιά από τη σχολή, έγινε ένας διαγωνισμός, και δημιούργησαν κάποια σύνολα. Οι τέσσερις νικήτριες έκαναν τα σύνολα τους πραγματικότητα. Και μέσα σε αυτό το concept, παρόλο που φωτογραφήθηκαν, είναι πολύ ωραίο να βλέπεις αυτά τα σύνολα να περπατάνε σε real time. Οπότε θα δούμε ένα catwalk μέσα στο graduation της σχολής, το οποίο θα αποτελεί το κομμάτι της Celestino.

Έχουμε δύο συνεργασίες με δύο διάσημες bloggers, τη Φανή Παράβαλου και την Έλενα Γαλύφα. Δύο αντίθετες προσωπικότητες αλλά δύο προσωπικότητες οι οποίες ελκύουν πολύ τη Celestino. Γιατί μπορούν να πιάσουν μία μεγάλη γκάμα.

Η Φανή θα είναι η μούσα και θα εμφανιστεί στη σκηνή σαν μία άλλη Diane Keaton στο ρόλο της Annie Hall. Θα τη δούμε με ανδροπρεπή στοιχεία να φέρνει τον 70s αέρα στην επιφάνεια και να σαγηνεύει με έναν μοναδικό τρόπο.

Κι από την άλλη, η Έλενα Γαλύφα, θα δημιουργήσει η ίδια 4 σύνολα για τη Celestino με τη δική της υπογραφή και θα τη δούμε σε ένα baroque χαρακτήρα λίγο πιο βαρύ το οποίο θα το δείτε μετά. Δεν θα πω άλλα…

Και το μεγαλύτερο νομίζω από όλα που θα γίνει είναι το λανσάρισμα μιας νέας σειράς για τη Celestino, τα sportswear τα οποία θα τα υπογράψουν οι Kisterss. Μία πετυχημένη συνεργασία δύο χρόνων που ουσιαστικά κλείνει την 3η συνεργασία με μία υπογραφή από κάτω πολύ δυνατή.

Ναυσικά: Νέα σεζόν και οι περισσότερες από εμάς περιμένουμε να δούμε τις νέες τάσεις. Πες μου, ποιες τάσεις ξεχωρίζεις εσύ για αυτό το φθινόπωρο;

Γιώργος: Ξεχωρίζω πάρα πολύ το militaire. Είναι κάτι το οποίο δεν το είχαμε δει τόσο παλαιότερα και επιστρέφει αυτή η army διάθεση που δίνει ουσιαστικά έναν έντονο χαρακτήρα στη γυναίκα γιατί αν πούμε ότι κάθε μέρα ζούμε έναν πόλεμο, ουσιαστικά βγάζουμε αυτόν τον πόλεμο στα ρούχα κι είσαι έτοιμος για τη μάχη. Οπότε ετοιμαστείτε για τη μάχη με το πιο ωραίο militaire σας σακάκι.

Ναυσικά: Αν σου έλεγα να μου πεις πέντε αντικείμενα τα οποία θα πρέπει πάντα να έχω στη ντουλάπα μου ποια θα ήταν αυτά;

Γιώργος: Ένα μαύρο φόρεμα, μία μπεζ καμπαρντίνα, ένα boyfriend jeans, ένα φούτερ κι ένα λευκό πουκάμισο.